Continuum Logo Zwart

Automatisatie door smart contracts

apr 10, 2018 | Conferences

Dankzij Continuum kon ik eind Januari een workshop blockchain van SAI meemaken in Brussel. Blockchain is duidelijk een hot topic maar het was wel heel duidelijk dat er nog weinig kennis van is. Veel ogen met vraagtekens in de zaal, wat sommige deelnemers er niet van weerhield om heel sceptisch te zijn. “Dat is toch niet gebruiksvriendelijk”, “zo ingewikkeld”, “daar vertrouw ik mijn geld niet mee”. Maar ja, ik ben een believer. Mensen die denken dat Bitcoins niets waard zijn zijn mensen die denken dat Euro’s wel iets waard zijn.
blockchain1
De mogelijkheden van Blockchain lijken eindeloos, al zijn er volgens mij weinig toepassingen waar het echt een meerwaarde kan bieden. Wat is eigenlijk de grote nieuwigheid? Wat kan er nu wel dat voor Bitcoin (2009) niet kon? Voor het eerst sinds de digitale revolutie is het mogelijk om iets van waarde te versturen, peer to peer, zonder te vertrouwen op een centrale autoriteit. Als ik een coin of token verstuur naar iemand, dan is die persoon zeker dat hij die coin of token heeft, en dat ik hem niet meer heb. In tegenstelling tot het versturen van een foto via email; in dat geval hebben we hem gewoon beide. Iets dat je onbeperkt kan kopiëren en verspreiden heeft geen waarde.
Blockchain kan vooral gebruikt worden waar vertrouwen gesteld wordt in een derde partij voor transacties. Als ik geld overschrijf naar iemand anders, of in de winkel betaal met mijn bankkaart, dan gaan ik en de tegenpartij er vanuit dat onze bank het wel zal regelen, dat het eindresultaat minder euro’s op mijn rekening is en meer op die van de begunstigde. Door gebruik te maken van cryptomunten op een blockchain kunnen we nu hetzelfde doen zonder bank. Rechtstreeks peer-to-peer uitwisselen van geld. Personen onderling, bedrijven en personen, B2B, tussen applicaties of van je koelkast rechtstreeks naar je groentewinkel.
Blockchain technologie gaat doen voor waarde-uitwisseling wat het internet gedaan heeft voor informatiedelen. Dat lijkt een sterke uitspraak maar mensen die voldoende lang geleden geboren zijn, ikzelf in 1983, hebben de opkomst van het internet meegemaakt (en de dotcom bubble). Toen ik in de lagere school zat was de enige bron van informatie voor een spreekbeurt de bibliotheek en de stapel kranten die mijn grootvader bijhield voor kleinkinderen die op zoek waren informatie voor hun spreekbeurten. In de eerste jaren middelbare school kon ik inbellen met een 56k-modem terwijl mijn vader er met de chronometer naast zat, internet werd betaald per minuut, van Google had ik nog nooit gehoord en als Jeeves het niet wist kon ik Altavista nog proberen. Rond het 4de middelbaar was er volop breedband, Telenet werd bij scholieren beschouwd als de messias en vanaf toen zat iedereen onbeperkt op msn, e-mail was gisteren nog nieuw en vandaag doodnormaal. Tegen dat ik naar de hogeschool trok was de grote switch naar “alles online” volop bezig en we konden het ons al niet meer inbeelden van het ooit anders gedaan te hebben. We werkten online samen aan projecten en alles ging veel sneller en vlotter dan vroeger.
blockchain2Stel je voor dat geld, getrouwheidspunten op een klantenkaart, cinema- en concerttickets, of eender wat van waarde even vlot verstuurd kan worden als een email of een berichtje op Slack. Dit is wat er nu gaat gebeuren dankzij blockchain. Platformen zoals Ethereum en Neo laten toe van applicatiecode uit te voeren op een VM op de chain, dit laat gedecentraliseerde applicaties toe die al dat, en meer, gaan mogelijk maken in de nabije toekomst. Is dat een straffe uitspraak? Ik denk van niet. Email is best ingewikkeld achter de schermen maar toch kan iedereen er vlot mee overweg.
Browser plugins als MetaMask zijn al een flinke stap in de goede richting naar een gedecentraliseerd web. Dat heb ik willen demonstreren met mijn demo op de Tribe day van Continuum. Een Ethereum-wallet in MetaMask is als met cash geld in je zak rondlopen op het internet. Smart contracts gaan voor een heel nieuw internet zorgen. Het oorspronkelijke internet 1.0 betrof informatie, Web 2.0 is sociaal en Web 3.0 zal decentraal zijn. Er komen spannende tijden aan met veel nieuwe mogelijkheden maar zoals altijd zal de grote massa alleen de front-end van de applicatie zien, wij gaan de mogelijkheid hebben om deze vernieuwing achter de schermen uit te werken. Stel je een webshop voor die draait op smart contracts en een gedistribueerd filesystem zoals ipfs, een webshop ter grootte van Amazon die gehost kan worden op een Raspberry Pi.
Heb jij ook interesse in Blockchain? Of in de andere dingen waar Continuum mee bezig is? Laat dan zeker van je horen! Wij zoeken nog heel veel collega’s die de lat hoger willen leggen!