Continuum Logo Zwart

dotAI: Sharada Mohanty and CrowdAI

jun 27, 2018 | .data, AI, Conferences

Tijdens de tweede editie van dotAI in Parijs zijn er veel interessante sprekers de revue gepasseerd. Degene die mij het meest is bijgebleven is de talk van Sharada Mohanty. Sharada is een 26-jarige AI researcher en artiest. Als PhD student bij EPFL Zwitserland, werkt hij aan problemen in de toegepaste machine learning.
In zijn vrije tijd is hij bezig met het componeren van muziek en speelt hij gitaar.
Naast zijn Phd is Sharada ook co-founder van CrowdAI. CrowdAI is een platform dat uitdagingen voorziet omtrent Machine Learning. Tijdens deze uitdagingen kunnen ontwikkelaars tegen elkaar strijden om het beste resultaat en op die manier het voorgestelde probleem zo goed mogelijk op te lossen. Deze uitdagingen, samen met de toegankelijke data, worden geplaatst door universiteiten, regeringen of zelfs bedrijven en blijven voor een bepaalde tijd online beschikbaar. Het platform is volledig open-source en de oplossingen zijn beschikbaar onder een licentie die door de instantie vooraf wordt bepaald.
crowd ai
CrowdAI probeert op deze manier de hele wereld, maar vooral software developers, duidelijk te maken dat het bijdragen in de wereld van Artificial Intelligence niet alleen is weggelegd voor de top AI researchers. Om het zo gemakkelijk mogelijk te maken om te beginnen aan de uitdagingen zorgt CrowdAI voor starter pakketten bij elke uitdaging. Deze pakketten bestaan uit Jupiter notebooks die in docker containers draaien zodat iedereen kan starten met dezelfde versies van libraries en de oplossingen op elk platform kunnen werken.

Mapping Challenge

Mapping challenge
De eerste uitdaging waar Sharada het over had was de “Mapping Challenge”. Deze uitdaging werd geplaatst door Humanity & Inclusion, een organisatie die zich bezighoudt met armoede, exclusie, conflicten en rampen. Voor veel van de gebieden die getroffen worden door rampen of conflicten bestaan er alleen slecht onderhouden of zelfs geen kaarten. Deze kaarten zijn natuurlijk cruciaal voor reddingswerkers tijdens noodsituaties.
Gelukkig zijn satellietbeelden van deze plekken zeer beschikbaar. Tijdens deze uitdaging werd er aan de ontwikkelaars gevraagd om op deze satellietbeelden huizen te herkennen om zo de gebieden beter in kaart te kunnen brengen en het werk van de reddingswerkers te kunnen versnellen. Meer informatie over deze uitdaging kan je hier vinden: https://www.crowdai.org/challenges/mapping-challenge

Learning to run

Learning to run
Bij deze uitdaging werd er gevraagd om in een simulatie (dat de wetten van de fysica respecteert) een menselijk model zo snel mogelijk van punt A naar punt B te navigeren. Het menselijke model kan bestuurd worden door middel van het activeren en deactiveren van individuele spieren in de benen. Tijdens de simulatie worden er ook externe en interne obstakels geïntroduceerd zoals trappen, gladde vloeren en slappe spieren. Degene die de grootste afstand kon afleggen in een bepaalde tijd werd bekroond als winnaar.
Deze uitdaging komt origineel van NIPS 2017. NIPS 2017 is 1 van de meest bekende en prestigieuze conferences voor AI. Meer informatie vind je hier: https://www.crowdai.org/challenges/nips-2017-learning-to-run

AI generated Music Challenge

De laatste uitdaging die besproken werd was één van de favorieten van Sharada zelf. Tijdens deze uitdaging werd er gevraagd om muziek te genereren gebaseerd op een grote dataset van MIDI bestanden. Naderhand worden de gegenereerde samples beluisterd door vrijwilligers en subjectief beoordeeld. De top 5 samples worden dan afgespeeld op de Applied Machine Learning Days in Zwitserland. Momenteel staat Sharada zelf op de 2de plaats op het scorebord. Meer informatie vind je hier: https://www.crowdai.org/challenges/ai-generated-music-challenge/leaderboards
Wil jij mee helpen om AI in een stroomversnelling te brengen in het bedrijfsleven? Misschien is werken bij Continuum iets voor jou! Check onze vacatures!
Ontdek ook de posts van Dieter en Kristof over hun ervaringen op dotAI.