Continuum Logo Zwart

Tribe Reads

mei 20, 2021 | .data, .java, .script, Company

Tribe Reads zijn binnen onze Tribe een succesvolle manier om kennis te verwerven. Maar naast kennis, is het ook een ideale gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en om van gedachten te wisselen met collega’s.

 

Wat zijn Tribe Reads?

Tribe Reads zijn leesgroepen die bestaan uit een aantal van onze Crafters.
De Crafters organiseren zich in kleine groepen om samen een boek te lezen: ze lezen één of meerdere hoofdstukken en bespreken die hoofdstukken dan in een online sessie. Het hoeft geen betoog dat lezen en bijleren voor een software developer van primair belang is. Maar waarom in groep? Dat heeft zo zijn voordelen…

IMG 1648
 • Wanneer je een boek leest en dat dan kan bespreken met anderen, zal er veel meer blijven hangen. Bovendien kom je tot andere inzichten dan die van jezelf. Het helpt je om kritisch te zijn en na te denken over de dingen die je leest.
 • Het helpt de minder enthousiaste lezer vooruit. Iemand die minder enthousiast is om te lezen, zal al snel het boek links laten liggen na het eerste of tweede hoofdstuk. De ervaring leert ons dat in een leesgroep er meer wordt “doorgebeten” en dat anderen je motiveren om toch door te gaan. En in de meeste gevallen is de persoon in kwestie achteraf toch blij om het volledige boek doorgenomen te hebben.
 • Uit sommige van onze leesgroepen groeien spontaan ‘oefensessies’. Kleine projectjes waarbij de materie dadelijk in de praktijk wordt omgezet. Dit zal minder snel gebeuren wanneer je individueel een boek leest.
 • En uiteraard moeten we het sociale contact niet vergeten. Zeker in deze periode van nationale lockdown zijn de leesgroepen een gelegenheid om de collega’s te spreken en ook wat over koetjes en kalfjes te babbelen.

Leesgroepen en Craftsmanship

Leesgroepen passen ook volledig in het Craftsmanship model: Het is namelijk belangrijk om je kennisniveau constant uit te dagen en te verbeteren. Een goede Software Crafter is van heel veel verschillende markten thuis en heeft, naast kennis in de diepte, ook een uitstekende kennis in de breedte. Dus ook als je met bepaalde technologie nog niet in aanraking bent gekomen, kan het een meerwaarde bieden om hier toch al een boek over te lezen.

Kennisdeling

Onze Software Crafters willen deze kennis maar al te graag delen met de community. En tegelijkertijd natuurlijk ook leren van de community. Daarom nodigen we vanaf nu ook graag “externen” uit in onze leesgroepen. Zie hiervoor verderop in deze post.Reden genoeg dus om het concept van Tribe Reads te blijven ondersteunen binnen Continuum.
Gedurende de komende weken zullen er leesgroepen opgericht worden rond de volgende boeken:

 

Cover Book Release It

Head First “Design Patterns” (second edition)

Dit is de volledig herwerkte versie van de eerste versie van dit boek: een ware klassieker onder software ontwikkelaars. Dit boek leert je dat het niet nodig is om het wiel elke keer opnieuw uit te vinden.

meer info

Cover Book Release It

De Pomodoro Techniek

De Pomodorotechniek. Een boek bomvol effectief tijdsmanagementadvies, ook voor teams. Leer met dit gebruiksvriendelijke boek hoe je de techniek aan kunt passen aan jouw behoeften en haal het maximale uit jezelf!

meer info

Cover Book Release It

Building Evolutionary Architectures

Een must-read boek voor software architecten of ontwikkelaars die zich meer willen verdiepen in architectuur.

meer info

Cover Book Release It

The seven habits of highly effective people

De kernboodschap van het boek is dat zeer effectieve mensen een zevental gewoonten of routines hebben die ten grondslag liggen aan hun succes en dat iedereen deze gewoonten bij zichzelf (verder) kan ontwikkelen.

meer info

Cover Book Release It

Fysica

Lieven Scheire houdt van fysica en toont met plezier hoe ontroerend een formule kan zijn, hoe elegant het universum, hoe grappig een theorie. Wie de fysica niet lust, heeft ze volgens Scheire nooit smakelijk geserveerd gekregen. Dat is precies wat dit boekje wel doet: mensen goesting doen krijgen.

meer info

Cover Book Release It

Don’t make me think

Dit boek is voor de mensen in de loopgraven, de ontwerpers, de programmeurs, de webmasters, de projectmanagers, de marketingmensen en de mensen die de rekeningen ondertekenen. Krugs helder verklarende en makkelijk op te nemen principes zullen u helpen met zowel het stellen van de juiste vragen aan de experts die u inhuurt en praktische antwoorden zodat u moeilijke technische, esthetische en structurele beslissingen kunt nemen.

meer info

Cover Book Release It

Microservices Patterns

Dit boek geeft je een aantal inzichten en richtlijnen hoe je robuuste micro-services kan ontwikkelen en in productie nemen.

meer info

HEB JIJ OOK INTERESSE OM DEEL TE NEMEN AAN ZO EEN LEESGROEP? LAAT DAN ZO SNEL MOGELIJK IETS VAN JE HOREN.


WE HEBBEN PLAATS VOOR MAXIMUM 2 (EXTERNE) PERSONEN PER LEESGROEP. INDIEN JE DEELNEEMT, KRIJG JE HET BOEK VAN ONS CADEAU.

Formulier om te solliciteren voor eender welk job op de site

"*" geeft vereiste velden aan

Sleep bestanden hierheen of
Toegestane bestandstypen: pdf, docx, pages, doc, Max. bestandsgrootte: 50 MB, Max. aantal bestanden: 3.
  Naam*
  Bart Waterlot

  Bart Waterlot

  Chief Craftsman

  Bart is Chief Craftsman at Continuum. As part of the daily management team, he is responsible for HR, Recruitment and Operations.

  He loves to see people grow. His personal mission is to enable software craftsmanship and building the best team for Continuum every day.