Continuum Logo Zwart

Bedrijfsnaam VDL NedCar

Sector Auto Productie

Locatie Born (Nl)

Website   www.vdlnedcar.nl

Is orderpicking met pen en papier eindelijk verleden tijd?

Context

Orderpicking met pen en papier… ja, je leest het goed. Zelfs in dit tijdperk waarin digitalisatie voorop staat, verliep dit proces nog steeds met pen en papier. Een proces waarin een klein foutje al snel gebeurd is. 

Net om dat risico te beperken en om het proces van orderpicking veel efficiënter te laten verlopen, ontwikkelden wij voor onze klant – VDL Nedcar – een proof of concept om dat proces te digitaliseren en optimaliseren.

vdl loog

Orderpicking – Het verleden

Bij VDL NedCar assembleert men personenwagens. Tijdens de assemblage van de wagens, passeren de onafgewerkte auto-onderdelen verschillende stations waar die onderdelen gemonteerd worden tot een afgewerkte wagen. Om de efficiëntie van dat proces optimaal te houden, zijn de stations beperkt in plaats waardoor de voorraad aan onderdelen in die stations ook laag is. Het aanvullen van die voorraad gebeurt door arbeiders die een nieuwe voorraad verzamelen, deze in karren leggen en die karren dan naar de juiste stations rijden.
Tot op de dag van vandaag, worden de voorraadlijsten per kar op papier afgedrukt en tijdens het verzamelen van die voorraad, vinkt de arbeider met een stift de lijst af om de voortgang vast te leggen. Een klein foutje kan zo dus al snel gemaakt worden waardoor er vertragingen kunnen optreden.
Net om die foutjes te voorkomen en om het hele orderpicking proces efficiënter te laten verlopen, ontwikkelden wij een manier om de lijsten te digitaliseren waardoor een arbeider deze digitaal kan afvinken met behulp van dedicated barcode scanners.

Orderpicking – De opkomst

De concrete business case van onze klant VDL Nedcar werd door Crafter Kevin opgenomen en hij ontwikkelde in twee weken tijd drie verschillende prototypes (smart-wearables): een handschoen waarop een kleine scanner gemonteerd is die via Bluetooth met een Android smartphone communiceert, smart glasses en een smartphone met een ingebouwde scanner. De scanner wordt digitaal voorzien van een pickinglijst en de operator kan dan elk item middels een eenvoudige handeling afvinken (het indrukken van een knop of het aanraken van een touchpad).
In het geval dat hij of zij een verkeerde barcode scant, alarmeert de smart-wearable de arbeider waardoor de fout onmiddellijk rechtgezet kan worden. Een groot voordeel ten opzichte van het werken met pen en papier.

Smart-wearables

De ontwikkeling van deze proof of concept gebeurde in native Android. Alle gebruikte smart-wearables zijn integreerbaar met Android of draaien zelf op het Android-systeem.

De oplevering van dit project bestond uit één enkele Android applicatie die gebruikt kon worden met drie verschillende devices.