Blogpost

AWS Summit Benelux

Donderdag 31 mei, vroeg uit de veren, want vandaag is het AWS Summit Benelux in Den Haag.  Na een stevige autorit – met de verwachte files in Nederland – kan ik rond 9u de ondergrondse parking van het World Forum binnenrijden.  De check-in gaat super vlot, even de QR code op mijn mobieltje scannen en bevestigen of ik al dan niet bereid bent om mijn contactgegevens te delen met de exposanten.  Amazon heeft duidelijk aandacht voor de GDPR. Iets wat onze collega’s van Privatum graag zullen horen!  Op weg naar het auditorium nog snel een koffie en een croissantje meenemen en we zijn helemaal klaar voor de keynote.

Keynote

Kamini Aisola, Managing Director AWS Benelux opent de keynote met indrukwekkende cijfers.  AWS is sinds Q1 2017 49% gegroeid en heeft een revenue run rate van 22b $.

2x AWS

 

Cijfers waar de meeste bedrijven alleen van kunnen dromen. Al snel verwelkomt ze Dr. Werner Vogels, Chief Technology Officer van Amazon.com.  

 

 

 

Dr. Vogels is van oorsprong een Nederlander en verwelkomt ons in het Nederlands.   Of we nu developer, data scientist, student, CxO of business people zijn, volgens de CTO van Amazon zijn we allemaal builders. AWS zorgt voor de bouwstenen zonder ons iets op te dringen zodat wij kunnen bouwen wat we willen en precies zoals we het zelf willen. Om dit kracht bij te zetten, geeft Amazon graag het woord aan een aantal van haar klanten die hun succes vaak enkel konden bereiken dankzij de kracht en flexibiliteit van AWS. Zo loopt het registratieproces van de gekende stofzuigerrobot iRobot volledig serverless over AWS Lambda. Het verhaal van New10, een nieuwe, zakelijke, online bank die leningen aanbiedt tussen de 20.000 en 1.000.000 € is vrij indrukwekkend.  

Een lening afsluiten gebeurt volledig online en binnen de 15 min weet je of je de lening kan krijgen of niet. De CTO van New10 vertelt ons dat ze AWS onder andere uit veiligheidsoverwegingen gekozen hebben.  Dankzij AWS konden ze zich focussen op business logica. De oplossing werd op 10 maanden(!) gebouwd met een event driven microservices architectuur.

Het volgende topic gaat over het belang en de kracht van Machine Learning om de toekomst te voorspellen op basis van data uit het verleden.  Machine learning is vandaag op veel plaatsen al een realiteit. Zo zijn bijvoorbeeld al 75% van de views op Netflix gebaseerd op aanbevelingen van het platform.  

Dagdagelijks zijn er duizenden werknemers van Amazon bezig met AI.  AWS wil machine learning voor iedereen toegankelijk maken met o.a. Amazon SageMaker.  De “heavy lifting” gebeurt door data scientists achter de schermen. Voortdurend worden er nieuwe algoritmen beschikbaar gesteld voor developers.  

Er zijn voor-getrainde modellen voor beeld-, video-, spraak- en tekstverwerking. Wie wil starten met machine learning op AWS moet zeker een kijkje nemen op https://aws.amazon.com/machine-learning/ Ook rond databases zit Amazon niet stil.  Bedrijven hebben nog massaal relationele databases.  Meer dan 75.000 databases werden al gemigreerd van on premise naar de cloud met behulp van AWS Database Migration Service (DMS).  Vaak kiezen bedrijven voor Amazon Aurora, de snelst groeiende service in de geschiedenis van AWS. Aurora is heel betrouwbaar – ook voor enterprise DB’s – en performant.  Aurora heeft een cloud native architectuur wat een heel aantal voordelen heeft zoals rollback naar gelijk welke toestand in het verleden en automatische “up and down scaling”.  Daarna gaat het bijna naadloos over naar het AWS well-architected framework.  

Ook op dit vlak wil Amazon het ons zo gemakkelijk mogelijk maken.  Met AWS CloudTrail kunnen we user activity and API usage traceren. Met AWS Config kunnen we snapshots van omgevingen maken en zien  hoe deze evolueren over de tijd. Ook rond security is de boodschap duidelijk. Security is everyone’s job!  Er is vandaag geen enkele reden meer om data niet te encrypteren.  Zowel voor data in transit als voor data in rust. De AWS Certificate manager kan gratis certificaten genereren en zorgt voor automatische renewals.  De AWS Secrets Manager zorgt voor eenvoudige password rotation. Binnen AWS Compute zijn er 3 grote blokken: virtual machines, containers en serverless.  VM’s zijn ideaal om bestaande software te draaien. Er bestaan heel wat pre-build omgevingen. Containers zijn uitermate geschikt voor microservices.  AWS heeft aandacht voor wat er leeft binnen de open source wereld en biedt naast haar Amazon Elastic Container Registry (ECR) ook Amazon Elastic Container Service for Kubernetes (Amazon EKS) aan.  Amazon wil met AWS Fargate zelfs nog een stapje verder gaan. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over servers of clusters zodat je kan focussen op wat er echt toe doet, het ontwerpen en bouwen van de software. Serverless zorgt tenslotte voor extreme productiviteit.  Het development team kan zich volledig focussen op de business logica en moet niet meer bezig zijn met server management.  Bijkomende voordelen zijn scalability, high availability, no idle capacity en je betaalt enkel voor het uitvoeren van de code. Op het einde van de keynote gaf de CTO ons nog een laatste voorzet: Build on!  And join one of the AWS user groups in the Benelux! De keynote kan je integraal herbekijken op YouTube     Na de keynote konden we kiezen uit verschillende sessies in verschillende zalen.  Door het overaanbod aan interessante topics was het vaak een heel moeilijke keuze.  Hieronder de samenvatting van een aantal sessies die ik gevolgd heb.

CI / CD

Iedereen van ons kent ongetwijfeld de verschillende stappen van de software development lifecycle: Source => Build => Test => Deploy => Monitor Bij Continuous Integration ligt de focus op Source + Build Continuous Delivery gaat een stapje verder maar voorziet een approval gate tussen Test en Deploy. Bij Continuous Deployment tenslotte wordt elke stap volledig geautomatiseerd zonder gates en approvals.  Dat maakt het het proces van commit tot deployment 440x sneller. De frequentie van deployments stijgt, er gebeuren minder fouten door changes en er wordt 44% meer tijd gespendeerd aan nieuwe features en code. In 2014 deed Amazon 50 miljoen deployments per jaar.  Dat is meer dan 1 deployment per seconde! In zo’n omgeving is CI/CD een must!   De aanbevelingen die gegeven worden zijn heel logisch.  Alles is code en hoort in een git repository. Start met continuous delivery en werk verder richting continuous deployment.  Deploy eerst klein en verbreed daarna de scope.   AWS heeft een hele reeks code gerelateerde services:

  • AWS Cloud 9: a cloud IDE for writing, running, and debugging code
  • AWS CodeCommit: private hosting of Git repositories
  • AWS CodeBuild: build + test
  • AWS CodeDeploy: automates software deployments
  • AWS CodePipeline: a continuous integration and continuous delivery service
  • AWS CodeStar: develop, build, and deploy applications on AWS
  • CloudFormation: model and provision all your cloud infrastructure resources
  • AWS Lambda: run code without thinking about servers.

Amazon container services

codestar

De Amazon container services zijn portable, flexibel, snel, efficiënt, kortom een perfecte match voor microservices.  Het grootste voordeel van deze setup is dat verschillende teams relatief onafhankelijk van elkaar een verschillende componenten kunnen werken. Amazon Elastic Container Registry is een fully-managed Docker container registry dat het voor developers gemakkelijk maakt om Docker container images te bewaren, beheren en deployen.   ECR is geïntegreerd met Amazon Elastic Container Service (ECS) om docker containers op een heel schaalbare manier te runnen. Amazon Elastic Container Service for Kubernetes (EKS ) is Amazon’s antwoord op de enorme populariteit van Kubernetes en neemt de heavy lifting uit onze handen.   Daarnaast draagt Amazon actief bij aan de Kubernetes community. EKS integreert ook met AWS Identity and Access Management (IAM) en is volledig compatibel met de Kubernetes command-line tool kubectl. Met AWS Fargate voorziet Amazon bovenop ECS of EKS een abstractielaag die het beheren van servers en clusters volledig overbodig maakt.

product page diagram ECS 1.86ebd8c223ec8b55aa1903c423fbe4e672f3daf7

Serverless

  Met AWS Lambda zijn er geen servers meer om te provisioneren en beheren.  Het schaalt naadloos op basis van het verbruik en er moet nooit meer betaald worden voor “idle time”. Hoe het werkt?  Je upload code naar AWS lambda en je definieert een of meerdere triggers.  AWS Lambda runt de code wanneer het de trigger ontvangt. Zo kan Amazon S3 bijvoorbeeld een trigger geven naar AWS Lambda wanneer er een file wordt geupload om deze dan onmiddellijk te verwerken.   AWS Lambda ondersteunt Java, Node.js, C#, Python code en ondersteuning voor andere talen volgt in de toekomst.

Fireside chat

De dag eindigde met een fireside chat tussen Kamini Aisola en Werner Vogels.  Het doel van het gesprek was om het publiek een beeld te geven van de cultuur die leeft binnen Amazon.  Werner werkt al 14 jaar voor Amazon en is dus de ideale gesprekspartner. Voor Amazon staat de klant centraal.  Het is dat de bedoeling dat die klant zo weinig mogelijk betaald en ook enkel betaald voor datgene dat hij of zij daadwerkelijk gebruikt. Amazon is een technologiebedrijf maar de focus ligt op de producten en niet op de technologie.  Mensen veranderen van gedachten en requirements veranderen. Daarom past Amazon zijn producten voortdurend aan totdat ze voldoen aan de verwachtingen van de klanten.   Het bedrijf experimenteert, meet en leert voortdurend.  Mislukkingen horen erbij maar er wordt getracht deze zo goedkoop mogelijk te houden. Er is geen strikte hiërarchie, Amazon is een “matrix driven company”. Voor aanwervingen is Amazon heel selectief.  Om kwaliteit te kunnen garanderen, leggen ze de lat hoog.  Een geschikte kandidaat heeft niet enkel de juiste kennis nodig maar moet ook passen binnen het bedrijf.   Ook van de executives wordt verwacht dat ze nog heel diep kunnen gaan.  Werner zorgt er nog steeds voor dat hij mee is met de laatste technologieën.  Dat dwingt niet alleen respect af. Het zorgt er ook voor dat hij heel bewust belangrijke beslissingen kan nemen. En zo kwamen we aan het einde van een interessante, leerrijke en leuke dag.  Samengevat kunnen we stellen dat Amazon er alles aan doet om het ons steeds gemakkelijker te maken.  Nieuwe services nemen de heavy lifting meer en meer uit onze handen. En last but not least, dankzij Amazon Web Services kunnen startups hun waarde tonen met een beperkte investering. De slides van alle presentaties zijn te vinden op  https://www.slideshare.net/tag/AWS-Summit-Benelux-2018

Wil jij ook met AWS en gerelateerde services bezig zijn? Dan is een job bij Continuum misschien wel iets voor jou! Laat van je horen!