Continuum Logo Zwart

Frontend Developer Love Conference

mei 18, 2018 | .script, Conferences, Frontend

Op 15 en 16 februari vond de eerste editie van de Frontend Developer Love conferentie plaats. Op de tweede dag lag de focus volledig op VueJS, een opkomend framework dat de strijd aangaat met Angular en React. Meer dan 1000 developers kwamen samen in het prachtige Amsterdam Theater om de nieuwe trends te ontdekken. Ook Continuum was van de partij. Onder de sprekers waren onder andere Evan You (de maker van VueJS), verschillende mensen van het core team, maar ook verschillende sprekers van onafhankelijke bedrijven. De dag bestond uit 12 sessies van elk 35 minuten.

Vue?

vuejslogo
Vue is een superlicht framework (30kB) dat sterk geïnspireerd is door de twee reuzen: Angular en React. Zo gebruikt Vue een virtual dom net als React, ondersteunt het Typescript net als Angular en lijkt de syntax heel sterk op die van AngularJS. Door de lage leercurve en lage complexiteit van Vue kan het heel makkelijk geïntegreerd worden in bestaande projecten, wat een stuk moeilijker is met Angular en React.   Ondanks dat Vue nog maar een 2-tal jaar bestaat, heeft het 83.000 stars verzameld op github, dat in vergelijking met de 33.000 van Angular en de 88.000 van React. Vue is dus zeker geen kleine speler meer op de markt.

Vue CLI

Een van de interessante talks van de conferentie was die van Evan You. Hij begon de dag met een overzicht hoe Vue het doet op de markt. Daarna ging hij in op een project waaraan hijzelf de voorbije maanden heeft gewerkt: versie 3 van de vue CLI. Deze ging van alpha naar beta status op de dag van de conferentie.
Het opzetten van een nieuw frontend project is een hele taak. Transpiling, bundling, linting, testing, etc. Veel verschillende tools die moeten opgezet worden alvorens je kan beginnen met het uitwerken van je project. Een CLI automatiseert dit voor een groot stuk. Het zorgt voor een basisconfiguratie van de gekozen tools.
vueCLI
De vue CLI is een interactieve wizard die aan de hand van een handvol vragen de basis structuur en configuratie opzet. Op dit moment biedt de CLI ondersteuning voor onder andere Typescript en Babel transpiling, CSS pre-processors, TSLint en ESLint, Mocha en Jest voor unit testing en Cypress en Nightwatch voor end-to-end testing.
Een CLI is een onmisbare zaak in een hedendaags framework om snel projecten op een gestroomlijnde en consistente manier te kunnen opzetten. Met versie 3 van de CLI zet Vue een grote stap in de juiste richting om te concureren met de grote frameworks als Angular en React.
Ben je ook geinteresseerd in frontend technologieën zoals Vue.js? Dan is werken bij Continuum misschien iets voor jou! Check onze vacatures, en zeker onze front-end vacature!