Mehmet start

Blogpost

Mijn stage als Full-Stack Developer bij Continuum

Continuum startpakket

Tijdens de Corona-periode was het moeilijk om aan een studentenjob of soortgelijke ervaring te geraken. Voor de eerste keer mocht ik dan toch beginnen als stagiair-developer bij een IT-bedrijf, namelijk Continuum. Ik was zeer enthousiast, maar met deze enthousiasme kwam er ook wat spanning bij omdat ik nog nooit een vergelijkbare studentenjob of stage heb gehad. Maar deze spanning verdween meteen op mijn eerste stagedag dankzij het warme welkom van mijn stagebegeleiders Paula, Bart en Peter

Mijn eerste weken bij Continuum

 

Op 28 februari mocht ik eindelijk van start gaan om te werken aan een nieuwe applicatie! Vooraleer dit mogelijk was had ik natuurlijk toegang nodig tot een aantal software-applicaties zoals Slack, Github, Jira.. Voor mijn schoolopleiding heb ik altijd gewerkt met dezelfde laptop voor al mijn taken. Na enkele jaren van intensief gebruik werkt mijn laptop heel wat trager en kon ik gelukkig gebruik maken van nieuwe hardware bij Continuum. Ik kreeg een nieuwe Macbook als vervanging gedurende mijn stage. Ik had dit niet zien aankomen aangezien ik een stagiair was en dit doorgaans niet werd aangeboden aan mijn medestudenten.

Ondersteuning van de Crafters

 

Na het in ontvangst nemen van al mijn gear ben ik meteen aan de slag gegaan met het downloaden van de nodige software en met het gewend te raken aan het werken met een Macbook. 
In een nieuwe omgeving starten is niet altijd voorspelbaar. Maar met de ondersteuning van mijn vele collega’s verliep dit zeer soepel. Om ervoor te zorgen dat het werk zo aangenaam en flexibel mogelijk bleef, kreeg ik de kans aangeboden om twee dagen per week van thuis te werken. Dit is een voordeel waar vele IT’ers tegenwoordig van kunnen genieten. Met de Corona-periode kreeg ik hier al een voorproefje van en kan ik met zekerheid zeggen dat dit ook zeer leuk was tijdens mijn stage. 

Mijn stageopdracht

 

Als stageopdracht kreeg ik de taak en verantwoordelijkheid om een nieuw platform te ontwikkelen genaamd MyTribe. Als bedrijf is het belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van alle werknemers. Hiervoor maakt Continuum gebruik van enkele tools. Helaas is werken met sommige tools voor Continuum niet evident, tijdrovend en duur. 

Om dit probleem te verhelpen werd een nieuw platform bedacht. Om het project te verwezenlijken mocht ik bepalen met welke technologieën ik dit zou doen. Natuurlijk heb ik gekozen voor Java en Angular. Hierdoor zou het ook makkelijker zijn om de tool over te dragen aan nieuwe collega’s zodat er eenvoudig aan verder gewerkt kan worden. 

 

Zeggen dat ik veel geleerd heb is een echte understatement. Ik kreeg de kans om zelf onderzoek uit te voeren naar technologische concepten zoals Google Authentication met Spring Security en werken met de API van Google Drive om files te uploaden. Alhoewel er verwachtingen waren van mij dat ik deze functionaliteiten afkreeg binnen een bepaalde tijd, kreeg ik ook voldoende begrip als een deadline niet gehaald werd.

Op deze manier kon ik proeven van de realiteit binnen software development. 

Ontdekkingstocht

 

Natuurlijk kan een stage niet voltooid worden zonder een bijkomende bachelorproef. Voor school moest ik een eindwerk schrijven waarin ik een bepaalde technologie ging onderzoeken. Ik koos om het React-framework te onderzoeken als mijn topic. Zo kreeg ik de kans om React toe te voegen aan mijn skill set. Natuurlijk zijn er genoeg online resources om een nieuwe technologie te leren, maar soms begrijp je een concept niet meteen en kan dit nogal wat tijd innemen. Gelukkig waren er genoeg collega’s met de nodige kennis om vragen aan te stellen. Tot nu toe heb ik veel hulp gekregen bij de technologische struikelblokken, alsook bij het schrijven van mijn paper kreeg ik voldoende support. Van spellingscontroles tot de schrijfstijl kon ik rekenen op mijn begeleiders. 

 

Mijn laatste week

 

Tijdens mijn laatste week heb ik de puntjes op de ‘i’ gezet om de MyTribe-applicatie te finaliseren en kreeg ik nog tijd om te werken aan mijn onderzoek en eindpresentatie voor de laatste weken van mijn schoolcarrière. Ik heb mijn Java-skills met enkele levels verhoogd dankzij mijn stage bij Continuum en ben klaar om mijn toekomst als developer verder te zetten. 

 

Mehmet Cin

Mehmet Cin

Full-stack developer

Ik ben een derdejaars IT student aan Hogeschool PXL, momenteel volg ik de afstudeerrichting Applicatieontwikkeling met als keuzetrack Full-Stack Development. Deze richting past bij mij omdat ik sinds kleins af aan een grote interesse heb ontwikkeld voor technologie, ik vroeg me altijd af hoe het gemaakt werd, vooral in de IT-sector.