Marieke devoxx

Blogpost

Mijn top 5 talks op Devoxx 2022

Mijn eerste keer op Devoxx

Mijn rating voor Devoxx Belgium 2022 is 5 sterren!

Al vermeld ik er wel even bij dat ik enigszins bevooroordeeld ben omdat ik een Oculus Quest 2 heb gewonnen bij de fotowedstrijd van een niet nader te noemen ander software bedrijf…

Dankzij Continuum kreeg ik de kans om dit jaar met een heleboel collega’s een hele week naar Devoxx – de jaarlijkse hoogmis der Java developers – te gaan!

We hadden zelf ook een booth waar we dagelijks een darts wedstrijd hielden en leuke prijzen weggaven, onder andere Raspberry Pi’s en Lego dozen… Lego dozen overal op Devoxx! Vraag me niet waarom want ik snap de hype rond Lego niet, maar misschien moeten we de mannen gewoon hun speelgoed gunnen. Dan zijn ze rustig!

Voor mij was het als junior Java developer de eerste keer op Devoxx. Ik heb veel talks gezien, van ongelooflijk interessant tot saai. Maar ik ga positief zijn, ik ga geen talks afkraken, hier zijn mijn top 5 aanraders van Devoxx Belgium 2022!

nummer 5 Expect The Unexpected: How To Choose Reliable Open Source Dependencies

Theresa Mammarella, Kadi Grigg

Voor deze twee dames was het de eerste keer dat ze een talk gaven, en naar eigen zeggen waren ze een beetje nerveus. Ik werd aangetrokken door de titel omdat dependencies en hun vulnerabilities iets zijn dat we als developer vaak over het hoofd zien, vooral als junior. 

Het komt heel vaak voor dat ik ervaren developers hoor praten over ‘deze versie van deze dependency is niet goed want dat heeft deze vulnerabilities en is niet compatibel met deze versie van een andere dependency…’ En dan sta ik er zo een beetje bij, te knikken, alsof ik weet waarover ze het hebben. Klinkt dit je bekend in de oren? Dan wil je misschien op YouTube eens deze talk bekijken. 

talk

Op een hele simpele en grappige manier leggen Theresa en Kadi uit waarom het zo belangrijk is om research te doen naar de dependencies die je in je project wilt gebruiken. Ik ga er vanaf nu veel meer aandacht aan besteden!

nummer 4 How to train machine learning agents to do fun and absurd things using Unity3D

Alexander Chatzizacharias

Over Unity had ik in het verleden al het één en ander gehoord, dat het een programma is om games mee te maken in 2D en in 3D. Ik had er zelf nog nooit mee gespeeld dus ik was wel benieuwd, vooral omdat er ook ‘machine learning’ in de titel stond!

Van mijn beslissing heb ik geen spijt gehad want ik heb me geen seconde verveeld. Alexander had verschillende scenario’s klaargezet, waaronder een piraat die een schat moest pakken! De bedoeling was dat hij de piraat via machine learning trainde met een beloning wanneer hij de schat te pakken kreeg en een straf wanneer hij uit het veld stapte. Hij had een heel algoritme klaarstaan en toonde ons in super fast forward hoe de piraat getraind werd. Uiteindelijk konden we het eindresultaat zien: de piraat liep iedere keer zonder probleem naar de schat!

talk

Dit en meerdere hilarische scenario’s kan je nu zien op YouTube. Na deze talk heb ik super veel zin gekregen om zelf eens met Unity te spelen. Ik denk dat het ook een leuke manier is om de basics van machine learning onder de knie te krijgen!

nummer 3 Exception Handling in Functional and Reactive Programming

Venkat Subramaniam

Nog voor ik op Devoxx was hoorde ik van ál mijn collega’s dat Venkat echt de moeite is. Zelf had ik nog nooit van hem gehoord. Tijdens zijn eerste deep dive zat ik in een andere deep dive, het deed mij een beetje denken aan die keer dat ik moest kiezen tussen Coldplay en Lady Gaga op Rock Werchter 2009.

Maar nu zat ik dus in een deep dive met Venkat. Hij kan op een hele boeiende manier spreken en zijn intonatie zorgt ervoor dat je aandacht niet verzwakt. Dat vind ik zeer belangrijk, want sommige mensen spreken zo monotoon dat je in slaap valt.

talk

In a nutshell ging het erover dat het bijna onmogelijk is om exceptions op een elegante manier op te vangen als je met streams werkt. Venkat heeft hiervoor een paar life hacks getoond en ook een paar do nots! De deep dive is nu beschikbaar op YouTube.

nummer 2 Spring Security, demystified

Daniel Garnier-Moiroux

Dit was de deep dive die ik gekozen had boven Venkat. Spring Security is voor veel beginnende developers een ingewikkeld onderwerp: je kent de basis wel, maar je weet eigenlijk niet echt wat je nu juist aan het doen bent. 

Daniel Garnier-Moiroux heeft op een interessante manier uitgelegd wat de security filter chain is, hoe je zelf je filters kan maken, hoe je OAuth kan toepassen in de security filter chain en nog veel meer…

talk

Voor mij ging het op een bepaald moment te snel, maar ik ben zeker van plan om deze deep dive nog eens op mijn gemak te bekijken. Hij staat tussen mijn bookmarks om in de toekomst en bij twijfel te raadplegen. De talk kan je via YouTube bekijken.

nummer 1 Improving your skills with the debugger

Bouke Nijhuis

Dit was de beste talk. Wanneer zelfs je ervaren collega die naast je zit onder de indruk is, dan weet je dat je iets kostbaars hebt bijgeleerd!

Bouke Nijhuis vloog er direct in met zijn debugger. We hebben gezien hoe je in streams kan debuggen, hoe je helemaal niet je applicatie moet herstarten als je ‘terug in de tijd’ wilt, en hoe evaluate expression en hot code swapping je kostbare tijd kunnen besparen. 

Geïntrigeerd? Bekijk hier de video!

Schermafbeelding 2022 10 19 om 13.59.32

Marieke Hutsebaut

Marieke Hutsebaut

Java Software Crafter

Marieke is een gepassioneerde Java Software Crafter met ook ervaring in front-end development.