kubecon 2022 conferentie

Blogpost

KubeCon2022

KubeCon/CloudNativeCon Valencia

 

KubeCon is een conferentie voor ontwikkelaars en gebruikers van Kubernetes, en sinds het ontstaan in 2015 uitgegroeid tot een belangrijk event voor de cloud-native community.

Na enkele virtuele conferenties was het in mei nog eens tijd voor een KubeCon/CloudNativeCon conferentie in Europa waarbij de deelnemers ook fysiek aanwezig konden zijn. In de week van 16 mei was Valencia de gaststad voor dit evenement. 

Het feit dat het een ecosysteem is dat steeds groter wordt, en ook meer en meer interesse opwekt, kan je afleiden uit het aantal inschrijvingen; er waren meer dan 7000 personen fysiek aanwezig en nog eens meer dan 10000 die het evenement online volgden (bij de eerste editie waren er slechts 700 aanwezigen).

Van al deze inschrijvingen was het voor 65% van de deelnemers de eerste keer dat ze hier aanwezig waren. Voor mezelf was het de 2de keer na de KubeCon conferentie van 2020 online gevolgd te hebben. Zelf vond ik het een enorme meerwaarde om nu tussen de talks door eens rond te wandelen bij de boots van de verschillende aanwezige vendors, eens te discussiëren over een bepaald talk,… En ook ‘s avonds kwam je zelfs in de binnenstad al wel eens volk van KubeCon tegen waarbij het onvermijdelijk dan ook even over de conferentie, projecten, … gaat.

 

KubeCon sessies

 

 

De conferentie zelf dan: met meer dan 300 sessies over onder andere CI/CD, GitOps, Kubernetes, observability, networking, service mesh, security, … is er voor ieder wat wils.  Dit zorgde er wel voor dat het moeilijk was om er één sessie per tijdslot uit te kiezen.

Van de sessies die ik gevolgd heb en voor mijn rol als developer zeer interessant waren, vond ik degene omtrent Kubernetes resources/scaling en Knative het meest interessant.

 

Kubernetes resources and scaling

 

 

In deze sessies werd uitgelegd hoe je oa de resources van je CPU en memory in je workloads best kan optimaliseren. Ook best practices en lessons learned over de Kubernetes cluster autoscaler, horizontal vs vertical Pod autoscaler, .. kwamen aan bod, net zoals tips over hoe je aan kostenbesparing kan doen in je cluster en dit op basis van ervaringen en implementaties bij bestaande projecten.

Talks: 

 

Knative

 

 

Knative staat voor Kubernetes-native. Het is een open-source oplossing om serverless en event-driven applicaties op Kubernetes te deployen. Bekende voorbeelden van serverless in de Cloud zijn AWS Lambda en Azure Functions. 

logo knativeMet Knative ben je echter niet meer gebonden aan een cloud provider aangezien je applicaties op Kubernetes via containers uitgevoerd worden. Bij serverless computing moet je niet omkijken naar de infrastructuur, Knative regelt dit ook voor jou.  De code split je in stukjes, het event (de trigger) en de functie zelf. Zodra er dus een trigger plaatsvindt wordt de functie uitgevoerd met al dan niet variabelen die kunnen meegegeven worden.

Scenario’s waar je dit bijvoorbeeld kan gebruiken zijn:

  • workloads die periodiek moeten uitgevoerd worden
  • microservices die na een http-request of event uit een broker actief moeten worden

 

Andere sessies

 

 

Enkele andere talks die ik interessant vond, en me zeker en vast nog verder in ga verdiepen zijn gerelateerd aan chaos engineering, observability en eBPF. De talks die ik hieromtrent gevolgd heb en me dus meer interesse hebben doen krijgen:

 

Conclusie

 

 

Voor mezelf was deze conferentie een meer dan geslaagde editie. Het was leuk om op deze manier te weten te komen wat er momenteel leeft en ervaringen van anderen te horen. Tussen de sessies door nog eens naar de booths van de aanwezige vendors gaan om wat meer te weten te komen over hun product, en de dag was telkens goed gevuld.

Er zijn zeker enkele zaken die ik kan meenemen om toe te passen bij mijn huidige project, en andere interessante projecten hou ik zeker in het achterhoofd voor wanneer dit van toepassing kan zijn. In de loop van deze maand komen de talks ook op het CNCF youtube channel, ga daar dus zeker eens kijken als je meer over bepaalde topics wilt weten of bijleren.

Overzicht talks:

https://events.linuxfoundation.org/kubecon-cloudnativecon-europe/program/schedule/

Youtube channel:

https://www.youtube.com/channel/UCvqbFHwN-nwalWPjPUKpvTA

Andere nuttige links:

https://www.cncf.io/

https://landscape.cncf.io/

 

foto kevin van loo

Kevin Van Loo

Software Crafter

Kevin is een enthousiaste en zeer gedreven software crafter. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring op verschillende gebieden in de IT-wereld. Momenteel neemt hij vooral taken op zich als senior developer en teamleider. Zijn toewijding en verantwoordelijkheid zorgen ervoor dat elke opdracht bij hem in goede handen is.